Το Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Κ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες («MSc in Digital Humanities)», το οποίο οργανώνεται με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά", έχει ως αντικείμενο τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities).
Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών Διαχείρισης της Πληροφορίας και του Διαδικτύου, έχει σαν αποτέλεσμα την ευρεία ανάπτυξη και χρήση εργαλείων, που βασίζονται σε αυτές τις τεχνολογίες, και στοχεύουν στην υποστήριξη της ερευνητικής διαδικασίας των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Η ανάγκη για την υποστήριξη αυτού του ερευνητικού πεδίου με εργαλεία που επιτρέπουν (α) την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλων όγκων τεκμηρίων και δεδομένων και (β) τη διάχυση με σύγχρονους τρόπους οπτικοποίησης της πληροφορίας, σε οποιοδήποτε τόπο και σε πραγματικό χρόνο, των αποτελεσμάτων που παράγονται στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας, είναι αδήριτη.
Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης ένας νέος ερευνητικός χώρος δημιουργείται, αυτός των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities), ο οποίος αρχίζει να παράγει χρήσιμα και σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, όπως μοντέλα κατανόησης και αναπαράστασης της γνώσης που δημιουργείται, μοντέλα και συστήματα οργάνωσης της πληροφορίας για την πολιτιστική κληρονομιά, εργαλεία ανάλυσης κειμένων, εργαλεία οπτικοποίησης και τρισδιάστατης αναπαράστασης χώρων πραγματικών και εικονικών κ.α. Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα, οι επιστήμονες των Ανθρωπιστικών Σπουδών αλλά και οι επιστήμονες της Πληροφορικής, θα πρέπει να ειδικευθούν ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στον ερευνητικό χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Το Κ.Π.Μ.Σ. θα καλύπτει πλήρως το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο μέσω των τεσσάρων κατευθύνσεων (εξειδικεύσεων) που προσφέρει:
Βασική επιδίωξη του Κ.Π.Μ.Σ. είναι να αποτελέσει πόλο έλξης νέων επιστημόνων και να τους προσφέρει υψηλού επιπέδου επιστημονικές γνώσεις και ερευνητική κατάρτιση κατ’ αντιστοιχία προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης έρευνας και της σύγχρονης κοινωνίας. Επίσης, να ενισχύσει και να διευρύνει τη διεθνή προβολή του επιστημονικού και ερευνητικού έργου των συνεργαζόμενων Τμημάτων και του Ερευνητικού Κέντρου στα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύουν. Και, τέλος, να προαγάγει και να αναπτύξει τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις του υλικού και άυλου πολιτισμού του παρελθόντος και να ενισχύσει τις επιστημονικές και ερευνητικές δυνατότητες των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Κ.Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (Μ.Δ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κάθε ειδίκευση του Κ.Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει δύο εξάμηνα παρακολούθησης μαθημάτων και ένα εξάμηνο εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Κάθε εξάμηνο σπουδών αντιστοιχεί σε 30 ECTS. Για την απόκτηση διπλώματος του Κ.Π.Μ.Σ. απαιτούνται συνολικά 90 ECTS.
Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική και η αγγλική.
Το Κ.Π.Μ.Σ. προσφέρει επιστημονική εξειδίκευση και αποτελεί αφετηρία ερευνητικών πρωτοβουλιών στους ακόλουθους τομείς: